Хор „Космически гласове" с диригент Ваня Монева разпространи изявление в защита на името си, провокиран от неправомерни действия на други формации и лица, свързани с наименованието и дейността на хора.

Подчертава се, че хор „Космически гласове" е регистрирано наименование на артистична група в Министерство на културата, което на английски се изписва като Cosmic Voices.

Хорът е създаден през 1994 г. от диригента Ваня Монева и мениджъра Емил Минев като хор „Космически гласове от България". Днес, 20 години по-късно, хорът продължава да съществува под диригентството на Ваня Монева, като от 2009 г. е с променено наименование „Космически гласове".

Наименованието на хор „Космически гласове" на български и английски език е защитено и посредством регистрирани национална търговска марка „Космически гласове".

Използването на сходни наименования от други формации и лица представлява нарушение на правата върху наименованието на хор „Космически гласове", както и тези на неговите членове и диригент, се казва още в изявлението.