Съветът за сигурност на ООН се споразумя по проекторезолюция, предвиждаща забранена за полети зона над Либия, предаде АП. Документът трябва да бъде гласуван по-късно днес.

Привържениците на забраната смятат, че тази стъпка ще лиши Муамар Кадафи от възможността да атакува позициите на въстаниците по въздух.

В същото време Китай и Русия засега не проявяват особен ентусиазъм, а НАТО, САЩ, Германия и други европейски държави изразиха съмнения в ефективността на тази стъпка.

В същото време паравоенни формирования затягат обръча около столицата на либийската опозиция град Бенгази. Официалните власти обещаха амнистия за всеки от местното население, който сложи оръжие и се предаде.

ООН предупреди, че при атака срещу Бенгази ще има много цивилни жертви.

Според ИТАР-ТАСС от Триполи и Мисурата към Адждабия се прехвърлят африкански наемници и въоръжени членове на революционните комитети, които са опора на режима на Муамар Кадафи.

Град Адждабия, на 160 км южно от Бенгази, е бил „прочистен от бунтовници", съобщи държавната либийска телевизия, предаде АФП. Телевизията разпространи видеокадри от града, който според официалната информация е бил „прочистен от въоръжени терористи, наемници и екстремисти, свързани с Ал Кайда". Потвърждение на тази информация от други източници няма.

По-рано режимът в Триполи вече обяви, че Адждабия е под контрола на правителствените войски. но според сведения на очевидци сраженията в града и околностите му продължават. При бомбардировките на Адждабия, третия по големина град в Либия, са били убити най-малко 26 цивилни, а ранените са над 70.

Според ИТАР-ТАСС в сраженията за Адждабия участвали и три изтребителя, които излетели от летището в Тобрук и нанесли удари по правителствени части. От Бенгази в Адждабия били изпратени зенитни установки и колона танкове и бронирани машини. На страната на бунтовниците срещу режима на Кадафи се сражават и танкисти от елитната 32-а танкова бригада.

Международния комитет на Червения кръст обяви, че е изтеглил персонала си от Бенгази към източния град Тобрук, където ще продължи да оказва помощ на жертвите на конфликта, съобщават от организацията.