"Няма шанс да бъде преразгледан изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС".
Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, цитиран от БТА след заседанието на групата днес следобед.

"Народното събрание се е произнесло по въпроса и това е и позицията на парламентарната група на Коалиция за България", добави той и определи настроението в групата като нормално, работно.

Младен Червеняков, който не участва в гласуването на кандидатурата на Пеевски, също потвърди, че към настоящия етап няма вероятност за преразглеждане на решението.
Той каза, че на заседанието на групата са поговорили и са се чули повече аргументи. "Не усетих настроения за смяна на лидера", каза Червеняков.

Аз уважавам президента и уважавам неговото мнение, заяви по-късно и премиерът Орешарски. Той допълни, че щом Плевнелиев е поискал допълнителна аргументация за това назначение, то това ще бъде направено, както и това, че дали ще има преразглеждане на избора, е въпрос на парламента.

На въпрос дали има за какво президентът да се чувства излъган, премиерът отговори: „Питайте него".

„Притеснява ме гражданското недоволство", призна обаче той, но подчерта, че има случаи, когато има разделение в обществото и когато недоволството на една група е за сметка на други.

На въпрос „С какви аргументи назначихте Делян Пеевски?", Орешарски отговори с контра въпрос: „А защо не ме питахте с какви аргументи назначих 17 министри и още толкова заместник министри?" и допълни: „С професионални аргументи".
Орешарски заяви, че е поставил задачи на Пеевски да повиши събираемостта на приходите и да се бори с контрабандата.

По повод изказаните мнения по-рано днес от депутатите от левицата Янаки Стоилов и Георги Кадиев, Орешарски заяви: „Не коментирам и двете реакции".