Банковата ваканция ще бъде удължена с още няколко дни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на банкери.

Гърция ще излезе с нов указ днес за удължаване на банковата ваканция с още няколко дни.
Гръцките банки ще останат затворени най-малко до сряда вечерта.

Информацията не е голяма изненада, след като е малка вероятността Европейската централна банка да вземе днес решение за подкрепа на гръцката банкова система след резултата от вчерашния референдум. Според експерти много е рисковано контролът върху капитали да бъде премахнат безопасно след налагането му.

Припомняме, Гърция наложи контрол върху капиталите преди седмица заради замразената от ЕЦБ програма за спешна ликвидна помощ. Гърците могат да теглят от банките само по 60 евро на ден.

В същото време вицеканцлерът и икономически министър на Германия Зигмар Габриел предупреди, че Гърция е заплашена от фалит.

Ако иска да остане в еврозоната, Атина ще трябва да представи предложения, които да се различат от предишните, поясни той.

Само преди минути стана ясно, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Той е обещал да се представят нови предложения на утрешните срещи на еврогрупата и на лидерите от еврозоната.

Ние не можем да оставим Гърция сама, всички страни в ЕС трябва да са готови да предоставят хуманитарна помощ, посочи още Габриел.

Според него резултатът от референдума е отхвърляне на правилата на еврозоната.
Той предупреди, че евентуален трети спасителен пакет за Гърция ще включва данъчни условия, но изключи преструктиране на дълга, тъй като такъв ход ще унищожи еврозоната.