Синдикатите реагираха остро по повод излъчения от телевизиите диалог между министрите Орешарски и Вълчев по време на вчерашните поредни разговори по учителските протести.

Истината стана ясна, обявяват от „Подкрепа" и искат оставките на двамата министри.

От месец май трите учителски синдиката и Единният национален стачен комитет (ЕНСК) се опитват с диалог и икономически разчети да докажат, че в системата на средното образование на България има възможност да се повишат заплатите на работещите в системата 152 000 човека с 25% от първи октомври 2007, се казва в изявлението на синдиката.

За поетапното им повишение от първи януари до първи юли 2008 година ние всички настояваме за 5% от БВП, за да се гарантира 100% им увеличение до края на полугодието на 2008 г, отбелязват от конфедерацията.

Вчера bTV успя да заснеме конструктивния разговор:

Орешарски: Дай да разваляме седянката. Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев:
Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време.
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва. От утре експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев: Сега уважаеми колеги да продължим нашата работа...

След диалога между министъра на финансите Пламен Орешарски и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, на всички стана ясно как до сега се водят преговорите от страна на правителството - като "на седянка".

От „Подкрепа" са категорични, че тези действия на двамата министри са подигравка с достойнството и конституционните права на българския учител, на хилядите родители и техните деца и ученици.

Българските учители и непедагогически персонал няма да получат работните си заплати за времето на ефективните стачни действия, съобщават от синдиката.

Подчертава се, че поради вчерашните безрезултатните преговори по вина на правителството, в ефективните стачни и протестни действия са вече 91% от работещите в системата на средното образование.

От „Подкрепа" настояват, ако Орешарски и вълчев не си подадат сами оставката, то парламентът - който е работодател на двамата, да стане коректив на тяхното поведение и задължи министър-председателя Сергей Станишев, да внесе искане за освобождаването им.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", трите учителски синдиката и ЕНСК призовават премиера Станишев за пряко участие в преговорите по все по ескалиращия социален и синдикален проблем, касаещ не само работещите в системата на средното образование, а много голяма част от българската общественост.

ЕНСК призовава българските учители, непедагогическия персонал и всички български граждани на Национален протестен митинг на 11 октомври пред МС и Народното събрание.