Общите дългове на държавните и общински болници в страната са 340 милиона лева, съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

По думите й на първо място са задълженията към доставчици за лекарствени продукти, следвани от медицинските изделия, консумативи, хранителни продукти и други.

По-късно днес здравният министър ще се срещне с протестиращите в Девин жители на три общини срещу закриването на общинската болница в града. На място Десислава Атанасова ще се опита да ги убеди да приемат предложението на здравното министерство лечебницата в Девин да стане филиал на Многопрофилната болница в Смолян.

Според министъра това е единствената възможност за потъналото в дългове общинско здравно заведение. То дължи 2,5 милиона лева за консумативи и лекарства и още над 600 хиляди лева за заплати и осигуровки на персонала. Държавата няма механизми, които да й позволят да покрие задълженията на която и да е общинска болница, заяви Атанасова, цитираната от радио Пловдив.

Посещението на здравния министър в Девин идва след вчерашния смъртен случай на пациент в града, както и след заплахата на протестиращите, че ще блокират идната седмица главния път до Пловдив и Смолян. Инициативният комитет настоява и за среща с премиера Борисов.