„Топлофикация" - София е готова технически, но не и финансово за новия сезон, заяви пред депутатите от енергийната комисия шефът на столичната „Топлофикация" Петко Милевски.

Той се оплака, че дружеството продава топлоенергия с 21% под себестойността и прогнозира. че ще завърши годината с пасив от 30 млн. лв. дори да останат сегашните цени.

За шефа на ДКЕВР Константин Шушулов обаче подобни обяснения са неприемливи.
Той припомни, че цените на парното са скочили авансово още от 1 юли.

Шушулов се противопостави на идеята на енергийния министър Петър Димитров за промяна в цените на парното на всеки три месеца.

Според него парното ще поскъпне при драстична промяна в цените на газа. Той уточни, че под драстична промяна има предвид поскъпване над 20 %.

Припомняме, днес ДКЕВР реши с 29% да поскъпне газът от 1 октомври, така че вероятно от 1 ноември ще поскъпне парното с 12 %.

По време на дискусията в енергийната комисия бившият енергиен министър - сега депутат, Румен Овчаров, постави въпроса за криминализацията на кражбите на топлоенергия и настоя решаването му повече да не се отлага.

По темата за цените според Овчаров най-важното е повече да не се експериментира.
Той предупреди, че ако могат да бъдат преглътнати за кратко време експерименти с цени, те се връщат като бумеранг.

По мнението на Овчаров в началото на всеки отоплителен сезон две трети от живеещите в блоковете трябва да заявят с подписите си, че искат да бъдат отоплявани и това да стане задължително.

Той настоя ДКЕВР да извърши проверка на топлофикациите с лицензи и да пристъпи към санкции, където бъдат открити нередности.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров предложи да се замразят цените за парно и ток за известно време, докато се направят съответните поправки в законите и проблемът бъде решен.

Председателят на комисията Рамадан Аталай каза, че всички направени предложения по време на заседанието  ще бъдат обсъдени в работната група за промени в закона за енергетиката.

Той е категоричен обаче, че топлопреносните предприятия трябва да имат право да спират топлоподаването на сгради с 2/3 длъжници.