Разбита е нелегална печатница за печатане на фалшиви пари и разпространението им на територията на Несебърската община, съобщават от МВР.

Констатирано е, че в частна къща в с. Черни връх, общ. Камено, се намират компютърна конфигурация и принтер-скенер, чрез които са изготвяни фалшиви парични знаци с номинал 10 лева.

В момента на изготвяне е задържан 50-годишният Д.Г. от Бургас, криминално проявен (съден за фалшификация на пари, излежал присъда в бургаския затвор и пуснат на свобода от ануари тази година).

Спрямо Д.Г. е повдигнато обвинение, като му е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Установено, е че Д.Г. ползвал няколко души за разпространители на "готовата продукция". Към момента на задържането на бургазлията е констатирано, че работният процес е бил в начална фаза, като са установени близо 70 броя заготовки за 10-левови банкноти.

Целта на "печатаря" била подправените пари да бъдат използвани при търговията с животни около Великденските празници, предвид занижената бдителност от страна на животновъдите и липсата на възможности за проверка оригиналността на банкнотите. Произведени са банкноти с по-нисък номинал - 10 и 20 лв., тъй като това не би усъмнило търговците при сключване на сделката.

Самите банкноти са били сканирани и впоследствие им е добавян цигарен бандерол, за да се симулира разноцветността на лентата. Същите обаче не разполагали с воден печат, нито с характерните релефни очертания, получавани при пресоване на машина с многотонен натиск. Това обаче не би се забелязало при смесването им с оригинални банкноти във вид на пачка, считат специалистите.

В тази връзка всеки, който се опасява от измама, трябва да търси холограмната метализирана ивица в левия край на българските левове.