По повод празника Василица, отбелязван от много ромски групи като начало на Новата година, ромски и български деца от училища в цялата страна ще посетят вицепремиера Цветан Цветанов, министъра на образованието проф. Сергей Игнатов, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и Посланика на Франция Н. Пр. Филип Отие.

Учениците ще сурвакат по ромски и български обичай, ще представят ритуалите за празника Василица, ще разкажат как правят обучението в техните училища интересно, с какви трудности се сблъскват и ще се обърнат към домакините с нещата, които вълнуват младите хора. Заедно с учениците ще участват и ромски студенти, обучаващи се в медицински университети и колежи.

В 11,00 ч. ученици и учители от ОУ „Хр. Ботев" - с. Долни Цибър ще посетят поланика на Франция Филип Отие, а децата от ОУ „Г.С.Раковски" в Болярци (област Пловдив) ще сурвакат Министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. В 12,00 учениците от НУ „Хр.  Смирненски" - Бяла Слатина и училищата в Търнава и Галиче (област Враца) ще бъдат приети в Министерство на труда и социалната политика от Министър Младенов и неговия екип.

По същото  време в сградата на Министерство на вътрешните работи децата от училищата в ОУ „Хр. Ботев" - гр. Дунавци и ОУ „Климент Охридски" - Видин ще пожелаят „Бахтало тумаро Васили" („Честит Васильовден") на Вицепремиера и Председател на Националния съвет за сътрудничесдтво по етническите и демографските въпроси Цветан Цветанов. От 13,00 учениците от Болярци ще бъдат в Министерство на здравеопазването, а децата от училището в Долни Цибър ще сурвакат Министъра на образованието проф. Сергей Игнатов и неговия екип.

Паралелно с посещението на министерства и посолства в София, тържества по повод Василица ще бъдат организирани в 13 училища в цялата страна: в гр. Брусарци (област Монтана), с. Тишевица, с. Баница, с. Търнава, гр. Бяла слатина (област Враца), гр. Камено, с. Равна гора (област Бургас), с. Богданица, с. Караджово (област Пловдив), гр. Дунавци (област Видин), гр. Върбица (област Шумен) и с. Средище (област Силистра).

Инициативата е организирана от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе". Включените училища са част от тригодишна програма за намаляване на отпадането на ромските деца от училище, реализирана понастоящем в 33 училища от Център „Амалипе" и Фондация „Америка за България".