Лекарите настояват в следващите години парите, които се отделят за здраве от заплатите ни, да се увеличат от сегашните 8 до 12%. От Българския лекарски съюз смятат, че непопулярната мярка трябва да е едно от първите решения на новия кабинет, съобщава НоваТВ.

По-високата здравна вноска трябва да ни гарантира добро здравеопазване на европейско ниво, обясняват от съсловната организация.

Смятам, че не трябва да има резки повишения. Може би на първо време с 1%, след година-две с още един и така... Докато се достигне оптималния вариант от около 12 %", обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Освен това държавата да поема пълния размер на вноските за ученици, пенсионери и въобще всички, за чието здравеопазването плаща.

И още - 3 милиарда 230 милиона бюджет за здраве през 2015 минимум - по тази сума лекарите няма да преговорят по новия Национален рамков договор. Ще поискат и парите за болници и за клинични пътеки да не се определят едностранно от Здравната каса.

В болнична помощ Български лекарски съюз (БЛС) ще иска промени в 8 клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология.

В осем пътеки от специалностите акушерство и гинекология, неонатология, кардиохирургия, микросъдова хирургия, хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии ще бъдат предложени някои изменения, съобщава БГНЕС.

Значителни са и промените в алгоритмите на почти всички пътеки. На ниво работни групи са представени пред НЗОК и искания за повишение на цените на някои пътеки в АГ, ортопедия, лъчелечение, гръдна хирургия и клинична токсикология, но на този етап промените в цените не са дискутирани на ниво УС на БЛС и Надзорен съвет на касата, съобщиха от Български лекарски съюз, който провежда събор в Равда.

Като цяло, съсловната организация настоява бюджетната рамка на НЗОК за 2015 г. да бъде минимум в размера на отчетената дейност от касата за тази година.

БЛС ще настоява още за нормативни промени, чрез които методиките за остойностяване и заплащане, както и правилата за разпределение на средствата, цени и обеми да станат отново част от НРД, да се възстановят арбитражните комисии чрез промени в ЗЗО, а държавата да заплаща в пълен размер здравноосигурителните вноски за деветте категории, които осигурява.

Преговорите за новия рамков договор за 2015 година ще започнат след 15 декември.Националният рамков договор между съсловната организация и НЗОК трябва да бъде подписан до края на годината.