И в Сливен предприемачите разказаха за редица свои проблеми. На среща с ръководството на Съюза за стопанска инициатива стана ясно, че те не се оплакват от репресии и политическа репресия, както колегите им в Хасково и Велико Търново. Тук този термин е по-тривиален - те се оплакват от рекет. По думите им държавната администрация направо рекетира малките и средни предприятия.

Отбелязва се и нов нюанс в политиката на данъчните служби в града. Данъчните буквално са обявили за свои врагове износителите и не им внасят ДДС. За целта те използват целия инструментариум, за да забавят това изплащане толкова, колкото е необходимо на износителите да забравят, че имат да го получават.

От ССИ подчертаха, че по този начин се правят опити да се смачкат износителите - онези, заради които финансовият министър Симеон Дянков твърди, че се отлепяме от дъното.

Присъстващите на срещата с изпълнителния директор на ССИ Алексей Петров изразиха своята подкрепа за общонационалния протест срещу политиката на търговските банки, който ще се проведе от 12.00 часа на 18 април.

В София протестните действия ще бъдат пред сградата на БНБ, а в различните градове на страната пред офисите на Кооперативна търговка банка.

Преди срещата си с местния бизнес Петров се е срещнал и със сливенския градоначалник Йордан Лечков, но не са ясни темите, които са дискутирани.