Европейската мрежа срещу расизма настоява за забрана на „Луков марш" в София.

Във връзка с това секретариатът на ЕНАР в Брюксел е изпратил писма до кмета на Столична община и до омбудсмана на България. В тях се настоява за забрана на планираното за събота, 18 февруари 2012г., възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.

София застрашена от протести, ако забранят Луков марш
Още...

В писмото се изтъква, че „за поредна година Българският национален съюз (БНС), Национална съпротива, „Кръв и чест" и други неонацистки формации възнамеряват да отдадат почит към отявлените фашистки възгледи на бившия министър на войната и легионер по времето на Втората световна Война - ген. Христо Луков."

От 2004г. траурното факелно честване се превръща в „публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи", пишат от организацията и допълват, че членове на нео-фашистки групи от Германия, Русия, Белгия, Румъния - официално забранени в собствената си страна, също участват в Луков марш в София.

ЕНАР настоява и ръководството на Столична община да предприеме ефективни мерки срещу проявите на расизъм.

И Русия против Луковия марш?

Още...

Писмото от Брюксел призовава кметът Фандъкова "да приложи дадените й правомощия от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да забрани провеждането на планираното за 18 февруари 2012г. събитие, което застрашава обществения ред в София, нарушава правата и свободите на другите граждани, като подклажда омраза и вражда на етническа, расова, религиозна и антисемитска основа.

ЕНАР, България са обезпокоени също и от факта, че под наслова на тазгодишния марш „Ден на герои" организаторите се опитват да използват името на националния герой Васил Левски и публично да приравнят изповядваните от него идеи за равноправие на хората от всички етноси с националистическите и антисемтските идеи на ген. Христо Луков.

Припомняме, вчера зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира, че генерал Луков е български национален герой, затова той трябва да бъде почитан и уважаван, без значение дали това се осъществява с марш или друго събитие.