Битка между ГЕРБ и БСП на втори тур на вота за президент прогнозира лидерът на социалистите Сергей Станишев, след заседанието на политическия съвет на Коалиция за България.

„Въпросът е да бием ГЕРБ на втори тур", закани се той. Президентската кандидатура на левицата, по думите на Станишев, ще бъде антитеза на всичко, което прави ГЕРБ. От април социалистите започват консултации и номинации за своя кандидат-президент.

На втори тур на президентския вот БСП ще търси подкрепата и от хората, които не са традиционни избиратели на левицата. Станишев е убеден, че управляващата партия ще използва целия си властови ресурс на вота наесен. ГЕРБ ще разчитат на ниска избирателна активност, посочи още той.

Според него на тези избори хората ще кажат харесват ли управлението на ГЕРБ. Левицата ще мобилизира за вота тези, които не са доволни от случващото се в страната. „Вярвам, че имаме много добри шансове както за президентските, така и за местните избори", заяви Станишев.

В събота социалистите „ще вдигнат червен картон" за управляващите. Това ще се случи на националния протест, който организира БСП. Лидерът на червените обясни защо социалистите правят политически митинг срещу правителството. Докато протестите са само съсловни, всички те ще бъдат пречупвани, аргументира се той.

Станишев даде за пример историята за хан Кубрат който показал на синовете си как една отделна пръчка може да бъде пречупена, докато сноп от пръчки - не.

Лидерът на БСП е доволен от проучването на „Галъп", което показва увеличение на доверието към БСП. В събота, по думите на Станишев, левицата ще изрази несъгласие с политиката на правителството и със социалната безчувственост на кабинета „Борисов".

„Червеният" лидер е категоричен, че управляващите не са способни да решават проблеми. „Какво от това, че три пъти беше сменен министърът на здравеопазването", попита Станишев. Той не даде висока оценка и на заложената от премиера оставка на земеделския министър Мирослав Найденов. „Я си отиде, я няма да си отиде. Пак ще му намерят оправдание, но и да си отиде - какво от това", възнегодува Сергей Станишев.

Лидерът на БСП е притеснен и от това, какво ще е наследството на правителството на Бойко Борисов. Според него съботният протест цели да вдъхне надежда на хората и да им покаже, че има алтернатива. Тази алтернатива може да е само социална, категоричен е Станишев. Колкото по-дълго ГЕРБ е на власт, толкова по-опоскана България ще остави ГЕРБ като наследство, категоричен бе лидерът на БСП.

Александър Паунов посочи, че премиерът действа като истински пожарникар - където има пожар в някое съсловие, Борисов, по думите му, тича да го гаси, но не решава проблемите. Тежко и горко на следващия премиер, притеснен е Паунов. Според него, ако наесен имаме избори „3 в 1", това ще е успех за цяла България.

Все повече българи подават документи за работа в „Чистота", заяви от своя страна и лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев. Ножът не е до кокала, а вече дупчи кокала, подчерта той.