„Това е първият граждански референдум, който постига резултат", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев в първите минути след обявяването на първоначалните резултати от референдума. Той беше категоричен, че никой няма право и не трябва да подценява тези гласове.

„1, 5 милиона активни граждани на България излязоха въпреки цялата пропаганда, гласуваха и изразиха своята позиция", подчерта соцлидерът.

Според Станишев резултатите от националното допитване ясно показват, че „има здрави, съпротивителни сили срещу един авторитарен режим".

Бившият премиер изтъкна още, че резултат над 20% означава, че институциите са длъжни да преразгледат въпроса за бъдещето на ядрената енергетика.

По повод броя на хората, които днес са участвали в референдума, той припомни, че през 2007 г. Бойко Борисов е бил избран за кмет на София с 200 000 гласа на софиянци, а през 2009 Фандъкова е била избрана на същия пост с 23% от имащите право на глас.

На въпрос как ще коментира поисканата му от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков оставка, Станишев отговори: „Щеше да бъде много смешно, ако не беше толкова тъжно. Ние имаме едно правителство, което се опитва да отхвърли пряката демокрацията".

„Важното е, че се състоя гражданската активност. Хората чуха внимателно г-н Борисов и неговото „не", „не", „не" и казаха ясно своето „да", продължи лидерът на социалистите. „Ще направим всичко необходимо след изборите тази воля да бъде реализирана", увери той.

Експремиерът беше категоричен, че резултатите от референдума са „безусловно лична загуба и личен вот на недоверие към г-н Борисов".

Станишев отбеляза, че институциите у нас са работили активно срещу референдума, като изтъкна „ролята" в тази насока на Министерски съвет. Въпреки това, той отбеляза, че запитването днес е победа на гражданското общество и промяната в България е започнала.
„При този резултат началният въпрос на подписката трябва да бъде разгледан от институциите", посочи още Станишев.

На въпрос не съжалява ли, че именно при управлението на Тройната коалиция е бил приет високия праг за валидност на референдума, той отговори: „Този висок праг не беше прагът, за който БСП настояваше. Ние искахме около 30% праг и ще внесем наша инициатива, които да стимулира активните граждани".