наото канЯпонският премиер Наото Кан заяви, че ще превърне опустошената от земетресение и цунами Североизточна Япония в едно от най-желаните места за живот в света, предаде агенция „Киодо".

Имам удоволствието да ви представя план, който ще даде възможност да обновим Япония и да създадем едно по-добро общество за хората", заяви министър-председателят при първото заседание на комисията, която трябва да представи план за възстановяването на страната след бедствието.

По-думите му най-тежката криза в следвоенната история на Япония ще бъде преодоляна чрез мощ, мъдрост и вслушване в думите на най-пострадалите.

Междувременно, обаче, премиерът беше подложен на „кръстосан огън" от противниците си, които искат неговата оставка. Рейтингът на Наото Кан е около 30% и той контролира долната камара на парламента, но въпреки това опозицията може да блокира законодателните му инициативи в горната камара.

Лидерът на Либералната демократическа партия Садаказу Танигаки посочи, че е крайно време Кан да реши дали остава на поста си". Освен него, определени среди даже в управляващата Демократическа партия смятат, че премиерската рокада е необходима заради неуспешното справяне с кризата и необходимостта от формиране на нова коалиция начело на Япония.

Кан, който е пети премиер на страната от 2006г. насам, няма желанието да сдава поста си. Освен това, опозицията натрупа доста негативи, след като анализатори изразиха мнението, че бюджетите за справяне с бедствието са станали заложници на политическите борби.