Учени от най-големия ускорител в света обявиха, че са открили две нови субатомни частици, неидентифицирани досега. Те могат да разширят разбирането ни за Вселената, съобщава „Асошиейтед прес".

За откритието учените са използвали Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Съществуването на частиците е било предвидено от учените, като и двете са бариони, съставени от три кварки, свързани помежду си със силно взаимодействие.

От ЦЕРН обявиха откритието, което може да хвърли повече светлина върху това как нещата работят отвъд „Стандартния модел" - физическа теория, обясняваща основните градивни елементи на материята.

„Природата е била благосклонна и ни е дала две частици на цената на една", заяви един от сътрудниците в ЦЕРН, Матю Чарлз.

Новите частици са повече от шест пъти по-масивни от протоните, като учените са ги сблъсквали една в друга в Големия адронен колайдер, който е 27-километров тунел, намиращ се на швейцарско-френската граница близо до Женева, за да видят какво могат да разберат за строежа на Вселената и нейните най-малки изграждащи елементи.

По-голямото тегло на двете частици се дължи отчасти на тяхното "въртене" в противоположни посоки, което е "един вълнуващ резултат", заяви Стивън Блъск от Университета Сиракуза в Ню Йорк.

Екипи от хиляди учени в ЦЕРН използваха Големия адронен колайдер да открият субатомната частица, известна като бозона на Хигс, без която частиците не могат да се държат заедно, а и без нея изобщо няма да има и материя. Откритието помогна на Питър Хигс да спечели Нобеловата награда по физика.