При разкопки в центъра на Пловдив археолози откриха скелет на „вампир" от 15-16 век. Нетипичното погребение е част от разкрит некропол с над 100 гроба. Само погребението на вампира обаче се отличава от източно-православния канон, обясняват специалистите, цитирани от БНТ. Находките са разположени в подножието на Трихълмието.

Скелетът е намерен с тухла в устата и керемида на главата. Най-вероятно близките на този човек са се страхували от него, предполагат археолозите. Те смятали, че с камъните при погребението ще се предпазят от бъдещи злини или дори вампирясване. Има обаче и друго, по-ново схващане за ритуала.

Археологът Елена Божинова обяснява, че има традиция, която и до ден днешен е запазена в някои места в страната, а именно по време на погребението да се поставя камък в устата на хора, които богохулстват или говорят лоши.

Според учените "вампирът" е от ранно-османския период. Откритите погребения не са на богати хора. Намерени са и надгробни плочи, както и над 380 монети. Археолозите са категорични, че на това място ще се открият и следи от античността и Средновековието.