Бившият френски министър Патрик Деведжиян заяви, че Турция е страна, която представлява заплаха за целия свят. Коментарът на политика, който е от арменски произход, се случва на фона на обтегнатите отношения между Франция и Турция след приемането на законопроекта за криминализиране отказа на арменския геноцид от долната камара на френския парламент.

Турция е страна, която по мои сметки само за една година заплаши седем страни, посочи бившият министър на индустрията и настоящ депутат от управляващата партия Съюз за народно движение, цитиран от France Inter.  За пример той даде Израел, Кипър и Гърция. Мислите ли, че това е добър начин да се поддържат международни отношения, попита Деведжиян.

Той допълни, че вярва силно в турското гражданско общество. За жалост обаче, подчерта ексминистърът, когато Турция има блестящ Нобелов лауреат като Орхан Памук, тя го преследва, защото казва, че арменският геноцид е неоспорим факт.

В нашата страна ние искаме от Турция да престане да пропагандира отрицанието, категоричен бе той.

Деведжиян отбеляза още, че реакцията на Турция срещу френския закон се случва в момента, в който страната полага усилия да се присъедини към Европейския съюз и иска да изглежда като държава, която защитава човешките права. Този закон позволява на Турция да демонстрира подобно поведение на международната сцена, но и показва ясно, че Турция не е страна на човешките права, заяви бившият министър.

Припомняме, след приемането на законопроекта от долната камара на френския парламент Турция предприе редица действия, с който демонстрира повече от ясно несъгласието си. След като изтегли своя посланик от Париж, турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения.