Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Генералната асамблея на световната организация и Съвета за сигурност да изработят обща позиция за Сирия, за да помогнат на сирийския народ да осъществи със собствени сили демократични реформи, предадоха информационните агенции.

Бан Ки Мун представи пред Генералната асамблея новия специален посланик на ООН за Сирия - Лахдар Брахими.

„За да успее, той ще има нужда от вашата единна и ефективна подкрепа." - заяви генералният секретар на световната организация.
По думите му, такова е единство е необходимо, за да се помогне на враждуващите страни да разберат, че решението на конфликта може да бъде намерено не чрез силата на оръжията, а чрез диалог, в който да бъдат зачитани универсалните права и свободи на всички сирийци.

Припомняме, досегашните опити в Съвета за сигурност за приемане на резолюция, насочена към  реални стъпки за изход от сирийския конфликт, бяха блокирани от Русия и Китай.

По думите на Бан Ки Мун, над 2.5 млн. души в Сирия се нуждаят от помощ.

„Конфликтът ескалира и колкото по-дълго продължава, толкова по-трудно ще бъде намирането на политическо решение, толкова по-трудно ще бъде да се възстанови икономиката на страната." - коментира лидерът на световната организация.

Междувременно в покрайнините на Дамаск продължават боевете между опозицията и сирийската армия.

Източник от сирийските силови структури, зитиран от агенция „Новости" твърди, че в близките дни армията ще завърши „освобождаването" на източните предградия от бунтовниците.