Още преди официалното приключване на заседанието на СС на ООН по резолюцията за кризата в ивицата Газа, израелският министър председател Ехут Олмерт направи изявление, че страната му ще продължи военната операция в палестинския анклав.

По думите му гласуваната от Съвета за сигурност резолюция е на практика неизпълнима, пише MIGnews.

Ракетните обстрели срещу южните части на Израел от тази сутрин доказват, че резолюцията на ООН е неизпълнима и няма да се съблюдава от палестинските терористични организации, казва Олмерт.

"И преди и сега - Израел не е съгласен с това, някой отвън да се опитва да разрешава въпроса с правото ни да се защитаваме и да обезпечим сигурността на нашите граждани", допълва премиерът.

Израелските военни ще продължат операцията по защита на гражданите на Израел и ще изпълнят поставените им задачи.

Такава е и позицията на външният министър на Израел Ципи Ливни, която още рано тази сутрин заяви, че „Израел е действал, действа и ще действа изхождайки преди всичко от своята оценка на ситуацията, правото на самоотбрана и грижа за безопасността на совите граждани."

"Хамас" от своя страна също още сутринта отхвърли резолюцията с номер 1860. Аргументът на един от лидерите на „Хамас" Осама Хамдан от Ливан заяви, че резолюцията не отговаря на интересите на палестинския народ.

Никой не се е посъветвал с нас за тези решения - заявява Хамдан
Интересите на нашия народ не са взети под внимание в текста и затова ние не се считаме за обвързани с това решение", добавя лидерът.

Тази сутрин в ивицата Газа продължиха бомбардировките на израелски хеликоптери и самолети,
От друга страна масивният ракетен обстрел, предприет от "Хамас", също е индикация, че боевете няма да приключат бързо.

Близо 780 са вече палестинците, убити в ивицата Газа от началото на израелската операция „Излято олово" на 27 декември. Над 3200 са ранени.

Самата организация „Хамас", както и други международни благотворителни организации поискаха да бъде обявена ситуация на хуманитарна криза.