Днес стоя тук пред вас смирен, благодарен и загрижен.
Предизвикателствата, пред които сме изправени, са реални, но знай това, Америка - те ще бъдат посрещнати.

Барак Обама отправи благодарност към вече бившия президент на САЩ Джордж Буш, за това че е служил на страната си.

Ние сме тук, за да обявим край на жалките несправедливости и фалшивите обещания, взаимни обвинения и изхабени догми, задушаващи нашата политика, продължи Обама, прекъсван няколко пъти от дълги аплодисменти. 

44 американци досега са полагали президентска клетва. Много думи бяха изречени по време на приливите и отливите на мир и просперитет. Също толкова пъти клетвата е полагана по време на тъмни облаци и яростни бури.

В тези моменти Америка успяваше да продължи не просто заради уменията и далновидността на политиците си, но защото ние хората останахме верни на идеалите.

Добре разбирам, че сега сме в период на кризи. Нашата страна е във война срещу задълбочаващото се насилие и омраза.

Нашата икономика е много слаба и това е в следствие на лакомия и безотговорност, но това е и наш колективен провал, че не направихме трудния избор и не подготвихме хората за новата ситуация.

Много хора загубиха домовете си, работата си, бизнесът пострада. Здравеопазването ни е прекалено скъпо, много от училищата ни са затворени и всеки следващ ден ни убеждава, че начините, по които използваме енергията, дават сила на противниците ни и застрашават планетата.

Това са показателите за кризата, въпрос на цифри и статистика. Събрали сме се в този ден, защото избрахме надеждата пред страха, единството пред конфликта и несъгласието.

Предизвикателствата, пред които се изправяме са нови. И начините, които използваме, за да се справим с тях могат да бъдат нови. Но ценностите - честност и упорит труд, толерантност и любопитство, лоялност, кураж и патриотизъм - тези неща са стари. Тези неща са истински. Те са тихата сила, с която постигнахме този успех.

Ние все още сме млада нация, но както пише в Библията, дойде време да оставим настрана детинските неща. Дойде моментът да потвърдим издръжливия дух, да изберем по-добрата страна на историята - този прекрасен подарък, тази благородна идея, която е предавана от поколение на поколение: обещанието от Господ, че всички сме равни, свободни и всички заслужаваме шанс да преследваме цялото щастие.