Силен взрив избухна тази сутрин на входа на сградата на Върховния съд на Индия, намиращ се в Ню Делхи.

Имаше експлозия пред пети вход на Върховния съд в Делхи, съобщи представител на службата за противопожарна охрана, отказал да съобщи името си и допълни: „Има пострадали, все още не можем да кажем колко. На мястото са изпратени 4-5 пожарни коли".

Свидетели коментираха, че след експлозията е настъпила голяма паника.

Според информацията на полицията, бомбата е взривена около 10.30 часа местно време, когато в сградата са се намирали между 100 и 200 човека.

На този етап има данни за десетима загинали. Различни обаче са версиите за пострадалите. Според NDTV при експлозията наранявания са получили най-малко трима души.

Ройтерс, позовавайки се на неназовани индийски медии, съобщава за най-малко 45 пострадали. Състоянието на ранените е изключително тежко.

Местна телевизия показа данни, от които се вижда как лекари качват пострадалите в линейките и ги транспортират в болнични заведения.

Все още не е ясна причината за взрива. Според една от версиите на следователите бомбата се е намирала в паркирана кола. Сградата е евакуирана.

На място са пристигнали медицински екипи, 4-5 коли на пожарните служби, както и представители на полицията. Районът около сградата на съда беше отцепен. Пристигнали са и експерти по взривна техника.

Това е долен акт от терористично естество, заяви индийският премиер Манмохан Сингх пред журналисти в Дхака, Бангладеш, където е на посещение.

Той подчерта, че страната няма да отстъпи под натиска на тероризма. По думите му това е дълга война, в която всички политически партии и всички хора на Индия трябва да стоят обединени, така че "терористичната напаст" да бъде смазана.

Експлозията пред Върховния съд на Делхи е била "терористична атака", заяви индийският вътрешен министър Паланиапан Чидамбарам. По думите му все още обаче не е ясно кой стои зад тази атака.

Припомняме, през месец юни пред сградата на съда имаше подобен инцидент с взривен паркиран автомобил. Тогава обаче нямаше пострадали.