Убийството на Борис Немцов е свидетелство за влошаването на ситуацията с човешките свободи в Русия,  заяви през тази нощ американският президент Барак Обама, предадоха информационните агенции.

„Не зная какво е станало. Но зная, че положението със спазването на свободата на медиите, свободата на събранията, свободата на информацията, основните граждански права и свободи в Русия сега е по-лошо, отколкото преди четири, пет или десет години." - заяви Обама в интервю за агенция „Ройтерс".

Припомняме, през нощта срещу 28 февруари  опозиционният лидер Борис Немцов стана жертва на показен разстрел в центъра на Москва. Той беше убит в гръб с четири куршума пред очите на приятелката си Анна Дурицкая.

Сред версиите за смъртта му следствието работи и по възможността това да е поръчково убийство.

Руската журналистка и общественичка Ксения Собчак определи убийството му като акт на омраза.

„Дори да не е имало директна заповед той да бъде отстранен, омразата, която е натрупана в обществото, би могла да провокира тези изроди.
Иля Яшин заяви, че той (Борис Немцов - б.р.) е смятал да публикува доклад за войната в Донбас, с факти и документи, доказващи участието на руски военни." - написа Собчак във Facebook.

Друга журналистка - Ксения Ларина от „Ехото на Москва", цитира откъс от интервю с думи на самия Немцов.

„Нека да си представим мой дебат с Путин. Просто мой дебат с Путин. Да започнем с простия въпрос: защо руски войници загиват, а Вие като върховен главнокомандващ, господин Путин, се отричате от тези войници? А ние виждаме гробовете на тези войници. Виждаме ги в Кострома. Виждаме ги в Псков. Виждаме ги в Нижни Новгород, където бях губернатор. Защо Вие, върховният главнокомандващ, се отричате от собствените си войници? Нима имате право да бъдете върховен главнокомандващ след всичко това?
Защо лъжете, че там няма наше оръжие? Вие самият фиксирахте в споразуменията от Минск, че ще изтеглите системите „Торнадо С". Занете ли, че „Торнадо С" са съвременни системи за залпов огън и се намират само на въоръжение в руската армия? И че са на въоръжение в руската армия едва от 2012 година? Ето това сте подписали в споразуменията от Минск." - цитира Ларина думите на Немцов.

Междувременно Европейската народна партия поиска международно разследване на убийството на руския опозиционне лидер.

Днес Борис Немцов ще бъде погребан.