Иран обяви, че подготвя военна игра с балистични ракети, която ще симулира контраатака срещу мишени като САЩ и Израел в региона при въздушно нападение срещу ядрени обекти на Техеран, съобщи „Франс прес".

Тридневните игри ще се проведат в пустиня в централната част на страната. Те са организирани само ден, след като Европейския съюз и САЩ наложиха нови тежки санкции на Иран и два дни преди срещата на експертно ниво за ядрената програма на страната.

Всички подразделения и ракетни бази започнаха подготовка и придвижване до обозначените райони", се казва в съобщение на иранската Революционна гвардия, цитирано от IRNA.

В него се допълва още, че „десетки различни ракети" ще бъдат използвани, включително „Шахаб-3" - балистична ракета с обсег на действие 2000 километра, способна да удари Израел.

Ще бъдат използвани и други ракети с обсег на действие от 200 до 750 километра - „Фатех", „Тондар", „Зелзал", „Халидж Фарс" и др. Учението е наречено „Велик пророк 7".

Бригаден генерал Амир Али Хаджизадех, който ще ръководи ракетните операции обяви, че игрите ще покажат, че Иран „решително ще отговори на всяка неприятност, причинена от „авантюристични страни".

Припомняме, Белият дом приветства приложеното от ЕС петролно ембарго върху иранския петрол в неделя, заявявайки, че то е „съществена част" от международния отговор срещу атомната програма на Техеран.