За по-малко от 24 часа бунтовниците използваха ракети земя-въздух за свалянето на един боен самолет и един хеликоптер от силите на Асад. Това се възприема като повратна точка във войната на бунтовниците срещу президента Асад, коментира „Франс прес".

От юли сирийският режим използва бойни самолети, за да спре нарастващата бунтовническа „армия". Въздушните сили на Сирия често бомбардират райони с бунтовници в страната, причинявайки огромни щети и жертви.

В сряда бунтовници свалиха боен самолет на границата на провинциите Идлиб и Алепо, а във вторник бунтовници свалиха военен хеликоптер за първи път.

Това е повратна точка", каза Риад Кахуаджи, експерт от Института за военен анализ в Близкия изток и Персийския залив.

Ако сирийските ВВС започнат да губят по няколко самолета всеки ден, то това ще бъде значителен повратен момент, защото режимът ще загуби превъзходството си и няма много дълго да може да използва основните си средства за ефективна и огнева мощ", каза той за „Франс прес".

Има голяма вероятност бунтовниците да притежават нужните средства за сваляне на самолети, които летят на голяма височина, коментира агенцията.

Преди по-малко от седмица бунтовниците завзеха танкове, автомобили с различни оръжия, артилерия, 120-милиметрови минохвъргачки и ракети във военна база - Base 46 - която се намира на около 12 километра западно от Алепо.

Бунтовническият командир генерал Ахмед Фадж заяви, че бунтовниците са иззели ракети земя-въздух от базата.

Ако бунтовниците има значителен арсенал от ракети земя-въздух, като добре познатите „Стингър", които сваляха руски хеликоптери и самолети в Афганистан, армията на Асад ще загуби част от контрола на небето", каза експертът по Сирия Фабрис Баланше.

Държаните от бунтовниците райони ще станат по-безопасни и те ще могат да предприемат офанзивни действия без да се страхуват от въздушна заплаха", подчерта Баланше.

Сирийските бунтовници са подкрепяни от Турция, няколко държави от Персийския залив и Запада, докато Русия, Китай и Иран предлагат подкрепа на режима на Асад.

Сега руснаците със сигурност ще предоставят на сирийците повече оборудване", заключи експертът.