На крачка да обявят бедствено положение заради криза със сметосъбирането са общинските власти в Перник. Кметът Росица Янакиева обвини фирмата, отговаряща за събирането на боклука в града, че умишлено отказва да чисти. Това според Янакиева, цитирана от БНР, излагало на риск от зарази 100-те хиляди жители на миньорския град.

Друг недостатък на сметосъбиращата фирма според кмета е, че в селата в района на Перник, графикът за извозване на смет изобщо не е спазван. Извозва се само съдържанието на кофите за смет, но не се почиства около тях, твърди още Янакиева. Контейнерите били в лошо състояние, с изпочупени колела и капаци.

Жители на селата Рударци и Кладница се оплакаха, че боклука им не е извозван от близо месец, заради което те внесоха подписка, подкрепена от 100 души, която заедно с всички постъпили жалби, кметът Янакиева се зарече да внесе в съда.

Припомняме, че между община Перник и сметопочистващата фирма текат съдебни дела за сумите, които от администрацията имат да изплащат, но и за размера на вече преведените пари.

Договорът на фирмата е до края на 2014-та, но вече е подготвена процедура за избор на нова фирма, която да се грижи за чистотата в Пернишко.