Бургаският апелативен съд отмени постоянния арест на 36-годишния граничар Костадин Стоянов и му наложи по-лека мярка - домашен арест, съобщава „24 часа".

Припомняме, Стоянов е обвинен за катастрофата в село Крушевец, при която загина 11-месечната Красимира. Трагедията стана на 11 септември. Граничарят навлезе в насрещното движение, качи се на тротоара и помете детската количка, в която е оставено бебето. То загина на място. Днес той обжалва наложената му от Окръжния съд миналата събота постоянна мярка „задържане под стража".

Според съдия Георги Кошничаров няма доказателства, че полицаят може да се укрие и да извърши друго престъпление.

Прокуратурата определи транспортното произшествие като особено тежък случай. От обвинението посочват, че то е извършено от служител на „Гранична полиция" след употреба на алкохол, а водачът е навлязъл в пешеходна зона, т.е. на тротоара.

От своя страна защитникът на Стоянов - Благой Потеров подчерта, че има прекалено вторачване в предходните прояви на Костадин Стоянов и по-специално това, че е карал пил и преди 10 години. Тогава пробата отново е показала под 0,5, което по закон е никакъв алкохол, подчерта Потеров. Той обясни, че все още не са ясни причините за инцидента, тъй като не е готова автотехническата експертиза, която е основна за всяка катастрофа.

Кръвната проба, взета в 9.52 ч., е отчела 0,3 промила. Тя е различна от дрегера, който е отчел 0,63 промила. Назначена е арбитражна експертиза.

Пред съда граничарят каза, че много съжалява за случилото се. На въпрос на съдията как си обяснява инцидента, Костадин Стоянов отговори, че колата му е тръгнала наляво и допуска, че може да е в резултат на техническа неизправност.
Вечерта преди инцидента Костадин Стоянов е бил на юбилей на колега, а нощта преди това е бил дежурен.

По-рано прокуратурата, в лицето  на Милена Досева, настоя граничарят да остане зад решетките. Мотивите са, че има опасност за попречи на разследването. От своя страна защитникът на Костадин Стоянов - адвокат Благой Потеров, пледира за по-лека мярка. Той изтъкна, че предварителното задържане не е наказание, а има за цел да осигури присъствието на обвиняемия, както и да му попречи да извърши друго престъпление.

Граничарят е обвинен, че е карал след употреба на алкохол, но няма квалификация за шофиране в пияно състояние.

В съдебната зала за кураж на граничаря днес влязоха негови близки и приятели. „Вие го осъдихте предварително". С тези думи се обърна към медиите Стоян Василев, който се представи като приятел на Димко от Приморско.

Определението на съда е окончателно.