Израел се е съгласил на 12-часово примирие в събота, което да бъде използвано за оказване на хуманитарна помощ за гражданското население в Ивицата Газа, отбеляза Ройтерс.

68 палестинци убити в Газа за последните 24 часа
Още...

Примирието влезе в сила в 8 часа българско време.

От Хамас вече обявиха, че също ще спазват примирието. Отбелязва се, че израелската армия си запазва правото да търси подземни тунели, които се използват от палестинците за извършване на нападения срещу Израел.

Преди това стана известно, че израелският Кабинет за сигурност към правителството на премиера Бенямин Нетаняху е отхвърлил предложенията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Те бяха изложени от държавния секретар на САЩ Джон Кери, който се нагърби да предложи план за прекратяване на 18-дневните боеве между Израел и радикалното терористично ислямистско движение от Хамас. Подробности за предложеното примирие не бяха публикувани, но според източника на Ройтерс, Израел иска промени в плана, преди да се съгласи с каквото и да било прекратяване на военните действия.

От Хамас въобще не благоволиха да коментират дали подкрепят или не предложенията на Джон Кери.

Продължаващата трета седмица военна операция е отнела живота на 846 палестинци и 37 евреи. В момента са противоречиви данните от палестинска страна на ранените.