Търси се политически консенсус за законодателни промени, които да дадат възможност на отговорните институции да спират сделки от национално значение.

Това стана ясно от думите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос на News.bg.

В момента сме много динамични в разговорите, които водим с изпълнителната власт и със съответните компетентни органи, за да можем действително да защитим националните интереси и всички обекти, които са от националната сигурност на страната, подчерта той и изтъкна, че трябва да се даде правната възможност на компетентните органи.
По думите му темата ще бъде обект на дискусии в Народното събрание. Решение обаче трябва да се намери.

В момента реално има застрашаване на националната сигурност по начина, по който след фалирането на КТБ започна преразпределянето на активите и собствеността, както на лица, свързани с КТБ, така и на лица, които реално са генерирали финансов ресурс от самата банка, смята Цветан Цветанов.

Припомняме, след като групата LIC33 обяви сделка за "Виваком", "Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AviNams, се заговори за законодателни промени, които да дадат право на службите да налагат вето на прехвърлянето на компании. Предполагаше се, че това ще стане с промени в Закона за ДАНС, с които да се дадат способи на родното ФБР да предотврати разграбването на активите на Корпоративна търговска банка.

Друга идея, която се появи е прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средстава е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес. На прокурорите ще се даде право и за разследване на физически лица, свързани със спорна сделка. В изключителни случаи главният прокурор може да спре финансова операция или сделка с имущество, както и действията, свързани с тях, за срок до 3 работни дни. Това ще стане с промени в Гражданскопроцесуалния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Кой вариант ще предпочетат управляващите Цветан Цветанов не пожела да каже.

"За мен е важно, че намираме политически консенсус и почти няма парламентарно представена партия, която да не иска да бъде съхранен този суверенитет", изтъкна заместник-председателят на ГЕРБ. С промените са ангажирани правна комисия, бюджетна, Министерство на финансите и други експерти.

Законодателните промени щели да станат факт бързо, както стана ясно от коментара му. Цветанов не пожела да каже кой е предпочитаният вариант от партията, за да се предотвратят всякакви спекулации. Готови сме веднага да реагираме, увери той и призна: "Смятам, че малко сме се забавили с дебата, който трябваше да бъде воден не преди 4 месеца, а в момента,  в който беше затворена КТБ".

Трябва да реагираме много адекватно и бързо, смята още той.