Рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс" понижи дългосрочния рейтинг на Аржентина до "селективен дефолт" с негативна прогноза, предаде АФП.

Рейтингът ще бъде ревизиран след като Буенос Айрес изплати лихвите по дълга си.

Страната трябва да изплати 500 млн. долара, но срокът изтича, а решение все още не е намерено.

По-рано тази седмица беше съобщено, че близо $642 млн. са изплатени на кредиторите от Парижкия клуб от Аржентина. Това става на базата на подписано миналия май споразумение за уреждане на дълга на латиноамериканската държава.

Само преди две седмици Аржентина не успя да спази падежната дата по един от своите дългове към американски кредитори и просрочи вноска от 539 млн. долара. Това означава, че страната е в технически дефолт.

В опит да укрепи резервите, които паднаха до седемгодишно дъно, президентът Кристина Фернандес де Кирхнер девалвира песото с 19% през януари, най-голямата обезценка от над десетилетие, докато централната банка повиши лихвата, с цел да намали търсенето на долари.

През януари страната обяви и най-ниския си търговски излишък от 2001. Това принуди Мудис да понижи рейтинга на страната.

При фалит националната валута на страната, която вече загуби много от своята стойност, ще се срине напълно. Новите спасителни кредити ще са трудни за осигуряване, а лихвите ще са изключително високи заради повишения риск.

Това е втори фалит на страната за 13 години.