Четири ракети са ударили американското летище Баграм близо до столицата на Афганистан Кабул. Трима афганистанци от персонала са загинали, унищожен е и хеликоптер на НАТО, съобщи говорител от коалицията, цитиран от Ройтерс.

Атаката, която е била осъществена 10 часа вечерта в понеделник, се е случила само часове преди да се отбележи 11-годишнината от 11 септември 2001 година. Във връзка с това са засилени мерките за сигурност в Кабул.

Говорителят на коалицията допълни, че двама военнослужещи от ИСАФ, които са били по време на атаката в хеликоптера, са ранени.

В текстово съобщение до Ройтерс талибаните са поели отговорност за атаката, заявявайки, че те са изстреляли ракети по хеликоптера, който се е намирал на площадката за излитане.

Атаката се случва ден, след като САЩ предадоха на Афганистан контрола върху затвора Баграм, в който има около 3000 задържани талибани.

През последните седмици се увеличи насилието в Афганистан. Само преди няколко дни тийнейджър детонира експлозиви до щаб-квартира на НАТО в Кабул, убивайки шест цивилни граждани, включително деца.