БСП настоява кабинетът "Борисов 2" да представи за обсъждане в законодателния орган управленската си програма. Според Драгомир Стойнев голямата новина в този документ била, че реформи няма да има, в същото време рисковете за икономиката растат, смята той.

В програмата нямало реформи с цел егоистично да се запази крехката стабилност на управлението. Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 години, смята Стойнев, който изчете от парламентарната трибуна декларация на БСП.

По думите на червения депутат, най-несъстоятелни били предложенията на ГЕРБ в икономиката и публичните финанси. Програмата е механична компилация от мерки и действия, направени от чиновници, смята червеният депутат. 75% от мерките в икономиката били спазване на законите и хармонизиране с европейските регулации.  Над 10% от мерките са подготовка на анализи и писане на нови стратегии, смята Драгомир Стойнев.

С мерките не се решавал нито един от проблемите на икономиката, нещо повече от програмата личало непознаване на икономиката. Нямало и мерки за малките и средни предприятия, нямало и мерки за борба с монополите.

Най-слабата част в програмата е в областта на инвестициите, категоричен бе социалистът. Създавала се правна и данъчна несигурност в инвеститорите.

Поощряваме авторите на програмата да се учат по темата за реиндустриализацията, критикува още Драгомир Стойнев. Управляващите, по мнението му, разбрали, че тя била необходимост.

13 фатални риска намерил депутатът в програмата. Сред тях е запазване на публичния дълг в рамките на Маастрихстките критерии от 60%. Имало риск и за бюджетните приходи.

Уязвимостта на бюджета от косвените данъци остава и това по никакъв начин не гарантира финансовата стабилност на страната, притеснен е Драгомир Стойнев. Плашещ е и анонсът за нова данъчна реформа, изтъкна още той.

Депутатът е притеснен и от заявката за приватизация на 8 държавни дружества.

Програмата няма никакви макроикономически измерения, смята още социалистът. Замразявали се социални плащания, нямало мерки за справяне с бежанския натиск. Програмата на кабинета "Борисов 2" е ампутирана от защита на националните интереси и предлага очевиден дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия, подчерта Драгомир Стойнев.

Червените настояват за ясни правителствени заявки, че няма да участваме във военни действия срещу федерацията заради украинската криза и няма да се превръщаме в плац дам за военни действия.

Рискове червените виждат и в секторите образование и здравеопазване, където също нямало ясноти. Не се отчитала и опасността от тежка бездуховност.

Конструктивна дискусия по управленската програма на правителството, според Стойнев била възможна.