Наблюдава се незаинтересованост на младите от политиката. Негативни са и тенденциите относно гражданската им активност. Това става ясно от одобрения от правителството Годишен доклад за младежта за 2014 г., съобщават от „Дондуков 1".

Данните показват, че около 2 % са младите хора, които членуват в младежка или хуманитарна организация, или синдикат. Толкова са и тези, които са част от политическа партия. Малко над 1 % пък участват в „друга" неполитическа организация.

Едва 28% от младите категорично заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори.

Висок е и процентът на декларирано недоверие в държавната и общинската администрация и антидемократични настроения сред българската младеж. Заради това е необходимо отговорните институции да предприемат структурирани и целенасочени действия за ефективното включване на младите хора в процеса на вземане на решения и повишаване на доверието им в институциите, отбелязват още от правителствената пресслужба.

Положителна е тенденцията по отношение на намаляване на младежката безработица. От правителството поясняват, че това е в синхрон с активния процес на прилагане на мерки и политики от страна на институциите.

17,7 % е коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години. Това е с 4,1 процентни пункта по-ниско в сравнение с 2013 г., става ясно още от Годишния доклад за младежта.

Добри резултати са отчетени по отношение на здравословния начин на живот и практикуването на спорт. Оказва се, че над една четвърт от българските младежи спортуват, като 52% от тях са във възрастовата група 15-19 години. За сравнение с учебната 2012/2013 г. броят на паралелките с изучаване на физическо възпитание и спорт се е увеличил с над 5%, както и броят на обхванатите проекти и програми за ученици с увреждания.

Младите хора в страната оценяват позитивно наличието на спортни съоръжения и обекти. 60% от младежите у нас смятат, че около дома им има достатъчно спортни обекти и съоръжения.

От „Дондуков 1" посочват, че годишният доклад за младежта за 2014 г. представя информация за социално-икономическото положение на младежите и предприетите мерки за тяхното развитие от страна на държавните институции и местните власти.

Годишният доклад е разработен от специализираната администрация на Министерството на младежта и спорта на базата на събрана и анализирана информация, която е подадена от централните и местни органи на властта, данни от Националния статистически институт, Евростат, както и други национални и международни проучвания, реализирани в отчетния период.