Сергей Станишев осъди поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров от последните седмици.

На пресконференция в централата на червените Станишев обяви, че немалко от проявите на Сидеров са неприемливи.

Той го порица за изстъпленията му на КСНС при президента Плевнелиев и бе категоричен, че не възприема обидите му към българските медии, както и идеите му за граждански арести.

Лидерът на социалистите бе категоричен, че правителството има ясна разграничителна линия с партия "Атака" и изтъкна, че те дори нямат зам.-председател в Народното събрание.

Станишев припомни, че още през 2005 година е заявил, че не може да се коалира с "Атака" заради идеологията й и държи на тези си думи.

Той определи участието на атакистите в работата на правителството като действие на хора, отговорни към своите избиратели, а не като единствено условие за кворум и работа.

Лидерът на левицата подчерта, че очаква от МВР да гарантира спазването на закона и на правата на всички граждани и изтъкна, че блокирането на важни пътни артерии от протестиращи не е най-уместната идея за демократичен и мирен протест.

Той направи уточнение, че е едно, когато протестите се провеждат вечерта, а друго, когато се блокират пътни артерии. „Има някои, които вече гонят политически цели. Тези блокади, които се организират уж спонтанно, нямат много общо със спонтанността", категоричен бе Станишев.

„Когато говорим за различните пластове на протестите, вижте арогантните прояви през миналата седмица пред Народното събрание - това няма как да не бъде възприето като провокация", каза още той и даде пример с Александър Димитров, който хвърли черен хайвер по сградата на Народното събрание и който, по думите му, е известен активист на РЗС.
„Хайде да не се лъжем. Това ли е гражданският протест?", попита риторично Сергей Станишев.

На пресконференцията стана ясно, че БСП подкрепят искането за смяна на ръководството на Здравната каса и се очаква през тази седмица в парламента да бъде обсъдена оставката на управителя на НЗОК. Социалистите отправиха покана към депутатите на ГЕРБ да присъстват в зала и да бъдат диалогични, когато се избира новото ръководство на Касата.

Станишев не изпусна възможността да се похвали, че само за един месец работа на правителството 1 млн. българи са финансово подпомогнати чрез отпадането на данък „колиба", в промените в закона за енергетиката и увеличаването на помощите за първокласници, майки и енергийни нужди.

Лидерът на столетницата подчерта, че всичко това се е случило, без да се правят допълнителни разходи от предвидения за тази година бюджет. Оказа се, че има реална възможност от догодина да отпадне и 10 %-овият данък върху депозитите, като от БСП обещаха да обсъдят предприемането на подобно действие.

Станишев настоя всяка политическа сила да изкаже отношението си по промените в закона за енергетиката, за да стане ясно кой е и кой не е на страната на народа.
Очаква се правителството всеки ден да излиза с нови инициативи за облекчаване живота на хората. Очаквам и всеки министър да изнесе ясен анализ на състоянието в своя сектор", заяви Станишев.

Той не пропусна да коментира дискусията в европейския парламент за протестите у нас, инициирана от ЕНП. „Очакваме да се изговорят много несправедливи обвинения срещу Пламен Орешарски и новото правителство", лаконичен бе лидерът на БСП.
Според него в не малка степен отговорността за състоянието на парламента е на ГЕРБ, тъй като те упорито бойкотират работата на Народното събрание.