Турция възнамерява да наложи по-строги правила за придобиване на гражданство и въвеждане на „общ морал" като условие за чужденци, които кандидатстват за турско гражданство. Това е отбелязано в законопроект, съобщава „Франс прес".

Новото условие е част от нова спорна реформа на вътрешната сигурност, която трябва да бъде обсъдена днес в парламента. Тя трябва да затегне правилата за получаване на гражданство чрез брак.

Правителството вече изпрати законопроекта до 550-местния парламент, който е доминиран от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Текстът на законопроекта все още трябва да се прецизира по отношение как ще се определя кое е добър „общ морал" от официалните лица, които провеждат процедурата по предоставяне на гражданство на чужденци.

Преди турско гражданство е било гарантирано на лица, които са изпълнили критериите и не са заплаха за националната сигурност и обществения ред. Тези условия са включени в законопроекта.

Управляващата партия многократно изразява притесненията си от моралния упадък сред повечето мюсюлмани.

Реформеният пакет също гарантира повече власт на полицията, след като при прокюрдски протести загинаха повече от 30 души. Ще бъде забранено на протестиращите да използват коктейли „Молотов", пиротехнически средства и други опасни средства. Полицията ще може да използва огнестрелно оръжие при опит за хвърляне на „Молотов", а ако някой бъде хванат с такъв коктейл, може да получи до четири години затвор.

Строги наказания и за тези, които са хванати да нанасят щети на публична собственост, които си крият лицата с маски и които оказват съпротива на полицията.