Депутатите поспориха по второто четене на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и тяхното унищожаване.

В законопроекта се предлага да се въведе императивна забрана за извършване на всякакъв вид дейности, с изключение на разрешените по силата на Конвенцията за касетъчните боеприпаси и Конвенцията за противопехотните мини.

В своето изказване зам.-председателят на комисията по отбрана Валентин Радев отбеляза необходимостта от приемането на такъв закон, който ще отговори на очакванията на обществото за решаване на проблема с утилизацията на боеприпаси на територията на България.

Подчертан беше заложеният в законопроекта по-ефективен контрол на този процес и беше отбелязано, че за изпълнението на дейностите по утилизация най-голям професионален капацитет притежава Министерството на отбраната.

Отбелязано беше взаимодействието между МО и МВР в издаването на разрешения за дейности по утилизизирането на боеприпаси, процеса на утилизация, обучението и опазването на здравето и живота на хората при дейностите за обезвреждане на боеприпасите.

От патриотичния фронт заподозряха лобизъм в предлаганите промени. Димитър Байрактаров се притесни, че ще внасяме боеприпаси от банановите републики. Ще умират българи, изтъкна патриотът.

"България ще стане сметище на боеприпаси", намеси се и Емил Димитров от ПФ. "Защо правим закон, с който даваме възможност на България допълнително да се внасят боеприпаси", недоволен е той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов директно обвини вносителите от ГЕРБ в лобизъм.

"Къде видяхте лобистки текстове", изненада се Валентин Радев от ГЕРБ.

Припомняме, неправилното обезвреждане на боеприпаси с отпаднала необходимост доведе до 15 жертви. Година след кървавия инцидент няма виновни. Подобни взривове имаше и край Петолъчката и Челопечене.