Отглеждането на червени калифорнийски червеи е най-новата мода във фермерството в региона.

Към момента сме направили консултации поне за 20 - 30 подобни ферми във Варненско, посочи шефът на областната служба за съвети в земеделието инж. Чавдар Златилов.

За да придобият правилните умения и познания за отглеждането на безгръбначните, нашенци обаче ходили да се обучават чак в Москва, съобщaва moreto.net.

По думите на инж. Златилов червеите са последният хит, след като преди тях фермерите от региона бяха полудели по отглеждането на охлюви. Калифорнийските нисши животни преобразуват оборската тор в годна за продажба в търговската мрежа.

Тя е без мирис и доста по-суха и лесна за обработка от необработените животински екскременти и е идеална за подхранването на цветя. Търсенето в района също е голямо, обясни инж. Златилов. По думите му от продукта се интересуват почти всички собственици на градини в областта.

Напоследък се правели и опити за развъждане на трюфели. Агрономът обаче не е запознат и с тяхната успеваемост. Той обясни, че по принцип този бизнес изисква много големи капиталовложения.

При него скъпа е суровината, от която се произвежда трюфелът. За да се формират деликатесните гъби, първоначално е необходимо да се заразят лешникови или орехови гори със скъпоструващия мицел.

Именно поради това много от мераклиите да развиват ферми за трюфели се проваляли още на етап осигуряване на финансирането. Златилов добави, че в естествена среда във Варненско много трудно биха могли да се създадат трюфели.