Евродепутатът Кристиян Вигенин постави под въпрос членстнвото на ГЕРБ в ЕНП. Това стана в началото на сесията на Европарламента в Страсбург.

Вигенин насочи вниманието на евродепутатите към 70-та годишнина от т.нар. "Кристална нощ", поставила началото на унищожаването на евреите в Европа.

Той изрази тревога, че днес екстремизмът се засилва в целия свят, включително и в европейските демокрации.

Вигенин подчерта позицията на Групата на ПЕС за необходимостта публичните личности да се въздържат от изявления, които окуражават стигматизирането на групи от хора на база тяхната раса, етнически произход, религия или националност.

В тази връзка Вигенин изрази учудване, че"Европейската народна партия е избрала и все още държи като свой основен партньор в България една партия, чийто лидер цени държавническите умения на Сталин, Хитлер и Мао, вярва че пътят към интеграция минава през налагането на списък с български имена на всяко новородено дете от етнически произход, различен от българския; човек който казва, че "в България има български граждани, в Турция - турски..., ако някой е турчин - да си ходи в Турция."

Вигенин отправи въпрос към председателя на Европарламента Ханс Герд Пьотеринг дали той лично или ЕНП подкрепят същия подход към етническите турци в Германия.

В заключение евродепутатът подчерта, че европейските партии трябва да подбират много внимателно националните си партньори, защото "когато качеството се заменя с количество, първите жертви са доверието в ЕНП, стабилността на националните политически системи и разбира се вярата на обикновените десни избиратели."