Над 200 души се събраха на протест в София срещу изграждането на АЕЦ „Белене", съобщи БНР. Той е организиран от младежките структури на ДСБ, СДС и ПП Зелените.

Протестът е под надслов „Не на атомната бомба Белене". Протестиращите носеха плакати с надписи „Стоп на Беленe", „Днешният гьол е утрешният кратер", „Не на атомната бомба Белене", „Референдум за „Белене".

Някои от участниците в протестната акция, състояща се между сградите на президентството и Министерски съвет, носеха със себе си противогази. Други бяха облечени в защитни облекла срещу радиация.

Този протест показва, че ние сме хората, на които им пука дали тази руска бомба ще бъде построена в Белене, заяви Стоян Михалев, инициатор на протеста и член на председателството на столичното ДСБ.

Постоянно ни заблуждават, че това ще е най-евтината електроенергия, а има ли евтина радиация, попита той протестиращите, които му отговориха с възгласи. Той определи изграждането на централата за опасно и скъпо начинание, от което няма необходимост.