Европейската комисия предприема правни действия срещу България и Полша за неуспех за адекватна оценка на влиянието на строителни проекти в защитени природни обекти, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Комисията изпраща първо писмено предупреждение до България за системен провал да предостави адекватна защита за местообитанията на птици.

Комисията е получила множество жалби за развиването на туристическа дейност, строителство и изграждането на вятърен парк в различни области за защита на птиците в цяла България.

Комисията счита, че България системно нарушава задълженията си за опазване районите, определени за защитени по силата на Директивата за птиците.

Новата наказателна процедура визира нарушенията в законодателството, свързани със строителството по българското Черноморско крайбрежие, строителството и одобрените проекти за ветроенергийни паркове в СЗЗ в Западна и Централна Стара планина, Сакар, Източни Родопи, Калиакра и др., за които БДЗП многократно е алармирало българските отговорни институции.

България има два месеца за отговор, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Българското дружество за защита на птиците счита, че правителството на България трябва да предприеме спешни стъпки за преразглеждане на вече взети решения за одобряване на проекти, които са в противоречие с европейското законодателство, както и мерки за отстраняване на вече изградени обекти и възстановяване на местообитанията.