АБВ искат общ кандидат-президент с БСП. Червените обаче се дърпат.

Ако левицата въобще има намерение да участва сериозно на президентските избори, то трябва да потърси максимално широка консолидация и в своите редици, и извън тях, така че явяването с един кандидат е абсолютно задължително".

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в отговор на въпрос на News.bg възможна ли е колаборация между двете партии. Преди това Калфин гласува в провеждащия се днес вътрешнопартиен вот за нов лидер на АБВ.

Пръв за обща кандидат-президентска кандидатура заговори лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов, който днес също - след като гласува - подчерта, че държи на взаимодействието в лявото политическо пространство.

Според Калфин общият кандидат-президент е възможен, ако не надделеят вождистките интереси на някои хора. В АБВ обаче не са готови съвсем да приемат всички условия на червените. Ако БСП смятат те да излъчат кандидати, а ние да изтичаме след него, без преди това да сме говорили, няма как да се случи, категоричен бе Ивайло Калфин.

Нека да има различни предложения, но в крайна сметка тогава, когато започне кампанията според мен трябва да сме обединени от един кандидат и не всеки да казва „моят е най-важен", а да потърсим действително най-добрият, категоричен е той.

Калфин прогнозира, че президентските избори няма да са лесни за левицата. От БСП обаче не са склонни още да поемат подадената ръка от АБВ за общия кандидат-президент.

Далеч са президентските избори, не сме мислили по това, коментира депутатката от БСП Корнелия Нинова преди началото на днешния пленум на левицата.

Според Янаки Стоилов от АБВ много са подранили с тезите за кандидат-президентските избори. Да не би вече да са решили да се завръщат в БСП, попита той в отговор на въпрос на News.bg.

Сега ние имаме задача да решим въпросите с местната власт, изтъкна той. За президентските избори могат да възникнат нови партии или някои да престанат да съществуват от наличните, така че да не бързаме да се споразумяваме за президентските избори, категоричен бе червеният депутат.