С амбицията да спечели поне 40 кметски места ДПС официално се включи в предизборната битка за предстоящите местни избори.

В първия работен ден за депутатите третите по численост в парламента внесоха официално в Централната избирателна комисия (ЦИК) събраните над 6600 подписа от свои симпатизанти.

"За ДПС броят на внесените подписи не е най-важното", увери лидерът на партията Лютви Местан. Според него спечелените гласове са бройката, която трябва да бъде гледана.

На влизане в ЦИК той разчете знак, за който после сам разказа. "Спънах се и попитах колегите какво означава това. Те ми казаха, че има значение с кой крак съм се спънал. Аз го направих с десния и те казаха, че е на късмет", представи случката Лютви Местан.

"ДПС ще разчита на последно място на късмета си", заяви обаче той и посочи като най-голямо оръжие потенциалът на партията, който си е изградила в годините. От партията си записали като задача минимум запазване на позициите си в местната власт, но са добавили и възможност за разширяване на представителността.

Тъй като от движението се регистрирали в ЦИК под номер 30, лидерът на партията изчисли, че иска толкова плюс още 10 спечелени кметски места на общини в страната.

Движението ще издигне свои кандидати за повечето областни градове като дори ще се включат в надпреварата за кметско място в столицата, но все още не са се спрели на кандидата си.

От идния понеделник ръководството на ДПС ще започне разговори със структурите си по места за утвърждаване на кандидати за кметове и общински съветници. "Ние не сме партия, която налага своите кандидати", подчерта Местан.

Той обърна внимание и за това, че на места движението могат да подкрепят и хора на други близки по идея партии като решението за това ще бъде взето предвид качеството на самите кандидати. По всяка вероятност от ДПС ще застанат с някои кандидати едва на втори тур, тъй като на първия ще участват със свои.

На входа на Централната избирателна комисия ДПС се разминаха "на косъм" от среща с БСП, които също избраха днешния ден за регистрация в предстоящия местен вот.