За Москва борбата с Ислямска държава в Сирия е въпрос на национална сигурност, заяви на брифинг в Москва говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По думите й, щом човек осъществява терористична дейност, той е терорист. До момента международната общност не е изработила нито един термин, определящ „що е това терорист". Но трябва ли това да ни спира да помогнем на други страни в борбата им с тероризма, пита Захарова.

За нас това наистина е въпрос на национална сигурност. Ние сме го преживяли и знаем какво е, изтъква говорителят на руското външно министерство.

Русия обивини световните медии в клеветническа кампания
Още...

От думите й става ясно, че в тази връзка Москва разчита на разбиране, тъй като твърде болезнено би било в Русия да се повтори историята с международния тероризъм.

Захарова е категорична, че Русия не може да се присъедини към организираната от САЩ антитерористична коалиция, тъй като действията й в Сирия са незаконни. Те са без съгласието на правителството на Сирия и без решение на Съвета за сигурност на ООН.

Ние не сме против да се борим заедно срещу „Ислямска държава", но не можем да се присъединим към тази коалиция при условията, при които съществува, коментира Захарова.

Тя дава пример, как действията на въпросната коалиция в Ирак са напълно законни, тъй като акциите се провеждат със съгласието на Багдад. Ако това бъде направено и в Сирия, Русия ще признае законността на коалицията, водена от САЩ.

Тя изтъква, че руската страна е изпратила самолети за координиране на действията заедно с армията на Сирия в борбата срещу джихадистите.

Обединете усилията си заедно със сирийската армия и това ще даде резултати, съветва Захарова международната коалиция.

Тя е категорична в същото време, че Русия никога няма да повтори „афганския опит" и да участва в наземна операция в Сирия. Това е тежка страница в историята ни и не бива да се правят паралели с афганистанската кампания, категорична е Захарова.