Тази седмица започва разрушаването на паметника „13 века България" в градината пред НДК. Дълги години се водеха спорове относно съдбата на постройката и от съображения за сигурност пространството около него бе оградено от тариби, впоследствие изписани с графити. Монументът се руши - падат плочи, а арматурният скелет е оголен.

Въпреки че първоначално за разрушаването на паметника бяха предвидени 90 000 лева, сега се оказа, че то ще струва 70 000, заяви главният архитект на София Петър Диков, цитиран от БТВ. По думите му се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.

Предвидено е сваленият метал да бъде върнат като вторични суровини, а средствата от това да влязат в общинския бюджет. Тъй като цената за железни отпадъци на пунктовете е 37-43 стотинки за килограм, се очаква да бъдат събрани около 400 000 лева.

Така ще бъдат възстановени част от средствата, някога дадени от държавата за конструкцията, издигната по случай честванията на 1300-годишнина от основаването на българската държава.

Демонтажът на конструкцията ще се изпълнява успоредно с ремонта на подлеза пред Националния дворец на културата, от който ще се влиза в новата станция на метрото.

Столичната община е предвидила и проект за цялостен ремонт на пространството пред НДК като планира подмяна на настилката, изграждане на поливна система, алпинеуми и детски кътове.