Премиерът на Украйна Арсений Яценюк е обявил на заседание на Върховната Рада, че подава оставка заради разпада на управляващата коалиция „Европейски избор", съобщава РИА Новости.

Яценюк е заявил, че разпадането на коалицията блокира правителствените инициативи и заради това той и правителството трябва да подадат оставка.

Това се случва, след като не бяха приети закони в сектор енергетика и увеличаване на финансирането за украинската армия, уточнява ITV. Яценюк определи това за недопустимо.

Разпадналата се коалиция води до провал на законите, които биха помогнали за приходната част на бюджета, коментира още Яценюк, като подчертава, че случващото се ще има драматични последствия за страната.

По думите му, действащият в момента състав на кабинета, след години ще бъде обявен за образцов. Той обаче не е доволен от работата си, тъй като е искал да направи и повече, и по-добри неща, и по-бързо.

В същото време Яценюк е убеден, че кабинетът е направил всичко, което е било по силите му.

Председателят на Върховната Рада Александър Турчинов призова народните представители от „Удар" и „Свобода" да представят пред парламента кандидатите си за служебен премиер.

Припомняме, по-рано две украински партии обявиха, че са напуснали коалиционното мнозинство в парламента, за да позволят на президента Петро Порошенко да насрочи нови парламентарни избори.
Коалицията се състоеше от депутати на партиите УДАР на Кличко, "Свобода" на Тягнибок, "Баткивщина" на Яценюк (и Юлия Тимошенко), както и от няколко други депутати, 19 от които също я напускат.