Стартира строителството на пречиствателната станция за отпадни води в Кърджали. Площадката е открита още в края на януари, а обектът трябва да бъде завършен до края на тази година. Това заяви ръководителят на мега-проекта за т. нар. воден цикъл на града инж. Митко Синабов, цитиран от БГНЕС.

Станцията ще бъде предадена за експлоатация на ВиК през юли догодина. Стартът на строителните работи стана възможен след издаденото от Министерството на инвестиционното проектиране разрешение, уточни Синабов.

Пречиствателната станция ще работи по модерна немска технология, която предвижда малоброен персонал, нисък разход на електроенергия и пречистена вода с параметри според нормативите. Това ще се постигне със съоръжения за механично и биологично пречистване, за дезинфекция, ще бъде изградено утайково стопанство, както и помощни сгради, обясни ръководителят на проекта.

Въпреки неудобствата за гражданите на Кърджали - честите спирания на водата, реорганизацията на движението на МПС, ползите от реализацията на този проект са огромни. Над 53 000 жители ще ползват новата водопроводна и канализационна услуга, както и пречиствателната станция. Над 6000 домакинства ще бъдат свързани с изцяло новата канализация, над 5000 ще получат реконструирана мрежа, припомни инж. Митко Синабов.

Пречиствателната станция за отпадни води е част от Интегрирания воден проект на Кърджали и е на стойност 25 500 000 лева. Инвестицията за целия проект е в размер на 70 млн. лева, финансирането е от оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г.".
Европейският кохезионен фонд осигурява 54 296 782 лева, националното съфинансиране е с близо 14 млн. лв., а община Кърджали участва с малко над 2 млн. лева.