След близо 6-месечни преговори Украйна и Русия, с посредничеството на Европейската комисия, успяха да сключат временно газово споразумение до 31 март 2015 г..

Шефът на „Газпром" Алексей Милер заяви в интервю за телевизионния канал Россия-24, че споразумението с руското правителство, позволяващо на Украйна да купува руски газ със 100 долара отстъпка от цената за 1000 кубични метра газ, може да бъде подписано в събота.

Без съмнение първата стъпка е да се изплатят от Киев 1,45 милиарда долара. Протоколът към договора ще влезе в сила след подписването му и аз смятам, че документът за намалението от 100 долара може буквално да бъде подписано утре, поясни той.

Милер уточни, че „Газпром" може да започне да доставя газ на Украйна в рамките на 48 часа щом Киев плати първата вноска.

Ще има нова цена от 378,22 долара за 1000 кубични метра. Украйна ще трябва да плати 1,45 милиарда долара и след това споразумението ще бъде на базата на новата цена, добави той и поясни, че тази цена на газа ще бъде за ноември и декември 2014 г..

По думите му Украйна ще плати почти 760 милиона долара за възобновяване на доставките на руски газ за ноември и същата сума за доставките от декември.

Милер добави, че „Нафтогаз-Украйна" се е съгласил да плати за доставяне на 4 милиарда кубични метра руски газ на Украйна до края на годината - 2 милиарда кубични метра газ за ноември и същото количество за декември.

Според него прогнозите на „Газпром" са за 365,9 долара на 1000 кубични метра газ за първото тримесечие на 2015 година.

Ако говорим за това какво ще се случи след края на временното споразумение на 31 март 2015 година, когато отстъпката от 100 долара приключва и не бъде удължена, то тогава цената за 1000 кубични метра ще бъде 460-470 долара ( според формулата за петролната цена), каза Милер.

Ръководителят на „Газпром" също подчерта, че крайният срок за Киев да плати останалата част от дълга си ще бъде решен от Международния арбитражен съд в Стокхолм.

Милер обяви, че Русия няма да подпомага финансово Украйна за газовите й задължения и няма да дава заеми за доставките.

Шефът на „Газпром" е установил, че Украйна ще се нуждае от допълнителни 7 милиарда кубични метра газ за зимния период.

Няма достатъчно газ в украинските газови хранилища по наши оценки. Има около 11 милиарда кубични метра газ за зимата, необходими са 18-20 милиарда кубични метра газ, заяви Милер.

Припомняме, след месеци на тежки преговори, вчера вечерта Русия, Украйна и ЕС подписаха така наречения „зимен пакет" от споразумения за доставки на газ за Украйна. „Газпром" и „Нафтогаз-Украйна" също подписаха допълнителен протокол към споразуменията, подсигуряващ условията за доставки на газ до март 2015 година.

Стана ясно, че газовият договор между Украйна и Русия от 2009 година се запазва.

Украйна се съгласи да плати 3,1 милиарда долара от повече от 5 милиарда долара дълг към „Газпром" до края на годината и да закупи 4 милиарда кубични метра газ като предварително плати за тях.

Формулата за определяне на цената за 1000 кубични метра газ отразява световните петролни цени.

Вчера на пресконференцията руският енергиен министър Александър Новак обясни, че Украйна е потвърдила готовността си да плати за 4 милиарда кубични метра газ. Новак заяви, че за периода януари-март доставките ще бъдат гарантирани само ако Киев плати 3,1 милиарда долара до края на 2014 година.

Според споразумението Киев трябва да плати 1,45 милиарда долара дълг за руски газ и 1,65 до края на 2014 година, за да гарантира зимните доставки с намаление до март 2015 г.

Ако Киев не плати 1,65 милиарда долара, ние ще спрем доставките през януари, предупреди Новак. Обаче за разлика от Милер, той даде друга цифра за газа след март - 485 долара за 1000 кубични метра.

Украйна съобщи, че ще плати 1,45 милиарда долара на Русия веднага, а до края на годината 3,1 милиарда долара.