Близък съюзник на убития руски опозиционен политик Борис Немцов заяви, че е „абсолютно скептичен", че двамата мъже, на които бяха повдигнати обвинения, са организирали неговото убийство.

Иля Яшин говори пред БиБиСи след като Заур Дадаев и Анзор Губашев, и двамата от чеченски произход, бяха обвинени за убийството на Немцов, а други трима бяха арестувани.

Яшин отхвърли предположенията, че радикални ислямисти стоят зад убийството.

Той смята, че хората, които седят зад убийството, били в Русия и дори в правителството.

В неделя съд в Москва удължи до 28 април ареста на Заур Дадаев и Анзор Губашев за застрелването на Немцов на мост в близост до Кремъл на 27 февруари. Дадаев призна своята съпричастност към убийството.

Междувременно лидерът на Чечня Рамзан Кадиров описа Дадаев като "благочестив мюсюлманин", който е бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от френското сатирично списание „Шарли ебдо".

Руските разследващи по-рано заявиха, че разглеждат възможността Немцов да е бил убит заради неговата апология на карикатурите.

Ала Яшин подчертал, че Немцов не е бил виден критик на ислямския радикализъм, като е бил концентрирал нападките си срещу Владимир Путин и неговото правителство.

Той не смята, че убийците на Немцов са били извън Русия, наричайки неговото убийство „акт на терор за сплашване на обществото".

„Ако руските власти имат някакви доказателства, че двамата обвинени са убийците, тези доказателства трябва да станат публични", изтъкнал Яшин и добавил, че смята, че организаторите са в Русия и по-конкретно в руското правителство.

Мястото на убийството, а именно - в непосредствена близост до Кремъл, го кара да мисли, че убийците не са действали без подкрепа на властите.

Той следователно смята, че тези хора, които са били критикувани от Немцов през последните години, трябва да са обект на разследване.