Може би през първото полугодие на другата година заплатите у нас ще бъдат повишени. Това съобщи във Варна финансовият министър Симеон Дянков. Той обаче отказа да разкрие повече подробности, за да не бъде възприета информацията като предизборен ход или популистко изказване.

България няма да има период на депресия, категоричен е той, цитиран от dnesplus.bg. по думите му икономиката ни върви добре и тя би се забавила, само ако се забави европейската.

Тазгодишният бюджет е направен толкова консервативно, че дори и да има по-малък икономически растеж, приходите пак ще бъдат изпълнени. По подобен начин стоят нещата е за бюджета догодина. Бюджет 2012 ще бъде по-добър от предишните два, тъй като има повече възможности, твърди Дянков.

Според него има финансова стабилност и оттук нататък може да се мисли за увеличаване на доходите и бюджетите на няколко от министерствата като културното и образователното, например.

Приходите тази година вървят добре - около 14% над тези от 2010-та, а разходите са с около 6 на сто по-малко, обясни министърът и разкри, че дефицитът за следващата година ще бъде под 2%, а растежът ще бъде около 4%.

Симеон Дянков каза още, че „данъчна ваканция" за частния бизнес няма да има, тъй като у нас данъците са най-ниски в цяла Европа: „Ако нещо трябва да се направи за частния бизнес, това са активни политики по отношение на инфраструктурата и по-добри придобивки в определени сектори."

Работата на НАП се развива по-добре през последните два месеца, увери министърът. „НАП навсякъде трябва да се напънат повече, но го правят вече втори месец. Показва се, че като кажеш, че не си доволен и ще има промени, ако нещо не направят, те вземат че почнат да го правят", коментира той.