Не съм блъфирал, никога не го правя. И да искам да блъфирам, не знам как, никога не съм играл покер. С тези думи един от лидерите на реформаторите - Радан Кънев, отвърна на премиерското становище, обвиняващо го именно в такава тактика.

Ние не сме опозиция, че да злорадстваме на допусканата грешка. Искаме да поправим стореното, то ще има тежък финансов ефект върху идните поколения, коментира Кънев по отношение на приетите вчера законови текстове в държавния бюджет и в този на ДОО. Припомняме, партиите в парламента се изпокараха по текстовете за пенсионните промени, окончателно приети въпреки всичко с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Демографията ни изисква да има личен капиталов елемент на спестяване в пенсионната система. Това е манипулация и опорна точка и нищо друго - правото на избор не е след 30 години да разчитаме на 30 лева пенсии, разгневи се тъмносиният лидер.

Кънев намекна и че ако финансовият министър Владислав Горанов му е бил счетоводител на фирмата, би го уволнил като служител. Той обаче се отказа „да хвърля бомба" с искане на оставката на Горанов. Нека да мине празничният период, да си съберем главите и да не се даваме на емоциите. Ние не сме внасяли нищо, което да не е съгласувано с мнозинството. Горанов изви ръцете на партията без присъствието на Борисов като арбитър, смята лидерът на ДСБ.

Той се показа разочарован от решението на президента Росен Плевнелиев да не наложи вето на бюджета. Ветото според Кънев било възможността парламентът да се консолидира около общо и по-разумно решение. Плевнелиев е решил да не изиграе тази положителна роля, недоволства реформаторът.

Той разглежда като една от възможностите да се съберат достатъчно подписи за сезиране на Конституционния съд за пенсионните промени. Трите изолирани от мнозинството формации РБ, АБВ и ПФ имат достатъчно депутати да извършат това. Мярката в този вид е опасна за гражданите и за икономиката, категоричен е Кънев.

За новата 2015 година реформаторският лидер си пожела РБ да излъчва единни сигнали. В тази връзка той отправи горещи благодарности към Владислав Горанов, тъй като никой не е успявал като него на консолидира хората на реформаторите.